Behandelaanbod

Cognitieve gedragstherapie

Gedragstherapie en Cognitieve therapie zijn sterk gericht op de alledaagse realiteit van vandaag: het gaat met name over moeilijkheden die in het hier-en-nu spelen en minder over problemen in het verleden. Bij gedragstherapie staat het gedrag van de cliënt centraal. Bij cognitieve therapie is altijd veel waarde gehecht aan de invloed van het denken op het gevoelsleven en het doen. Bij cognitieve gedragstherapie ligt soms de nadruk meer op denken, soms meer op doen en laten.

Zie Vereniging voor Gedrags- en Cognitieve therapieën

ACT

Acceptance and Commitment Therapy (kortweg ACT) is een wetenschappelijk onderbouwde vorm van gedragstherapie. Binnen ACT wordt er vanuit gegaan dat je in je leven onvermijdelijk op allerlei hindernissen stuit, die je verhinderen je dromen waar te maken. Denk hierbij aan vervelende gedachten, moeilijke emoties en onaangename lichaamsgewaarwordingen. ACT reikt allerlei hulpmiddelen en technieken aan om daarmee om te gaan. Het doel hiervan is om er niet meer zo door in beslag genomen te worden, zodat er meer energie overblijft voor de waardevolle dingen in jouw leven.

Zie ACT Academie

EMDR

EMDR is de afkorting van Eye Movement Desensitization and Reprocessing, een procedure waarbij een indringende gebeurtenis versneld verwerkt kan worden met behulp van het aanbieden van een afleidende stimulus, bij voorkeur oogbewegingen. EMDR is een kortdurende geprotocolleerde therapievorm waarvan de werkzaamheid is aangetoond. Als het gaat om een trauma na een éénmalige ingrijpende gebeurtenis, dan zijn mensen vaak al na enkele zittingen in staat om hun dagelijkse bezigheden weer op te pakken. Bij mensen die langdurig trauma hebben meegemaakt en bij complexere problematiek wordt nadere diagnostiek en gespecialiseerde behandeling op maat aangeboden en duurt de behandeling langer. EMDR is een therapie voor mensen die last blijven houden van de gevolgen van een schokkende ervaring, zoals een ongeval, seksueel geweld of een geweldsincident, pestervaringen of ander relationeel geweld, zoals beschreven bij posttraumatische stressstoornis (PTSS). Het kan dan gaan om een enkelvoudig trauma, of langdurig herhaald trauma of trauma in combinatie met andere problematiek.

Zie Vereniging EMDR Nederland

Schematherapie

Schematherapie is een vorm van psychotherapie die je helpt om de oorsprong van gedragspatronen te doorgronden en te veranderen. De invloed van ervaringen uit je jeugd op je patronen en dagelijkse leven wordt onderzocht. Je leert jezelf zodanig te veranderen dat je je beter gaat voelen en beter voor jezelf kunt zorgen en opkomen. Je leert voelen wat je behoefte is en je leert op een gezondere manier daarvoor op te komen. Hierdoor veranderen niet alleen je gedrag, maar ook je gedachten en gevoelens.

Zie Vereniging voor Schematherapie

Emotion Focused Therapy (EFT)

Emotion Focused Therapy is een empirisch ondersteunde (gebaseerd op 25 jaar psychotherapieonderzoek), emotie-gerichte, humanistische behandeling ontwikkeld door Greenberg, Elliott, Watson, Goldman en Rice. Het integreert persoonsgerichte- , gestalt – en existentiële therapieën in combinatie met de hedendaagse psychologische kennis, met name de emotietheorieën. In EFT werkt de therapeut met de hele persoon, niet met een syndroom of een klacht, en geeft aandacht aan elke cliënt in zijn of haar uniekheid.

De EFT aanpak is daarom eerst en vooral cliëntgericht. Therapeuten nemen de hele persoon in aanmerking en zijn steeds gericht op het vormen van een supportieve, helpende relatie waarin de focus ligt op dat wat voor de cliënt op dat moment het meest belangrijk is. EFT is fundamenteel cliëntgericht en experiëntieel, maar een aantal aspecten van Greenbergs aanpak zijn nieuw of zijn een verdere differentiatie van wat we bij Rogers, Gendlin en Perls zien. Kenmerkend zijn een hoge mate van procesdirektiviteit en het werken met proces-signalen (markers) en proces-taken (tasks).

Zie EFT Instituut Nederland

Exclusie criteria

Indien er sprake is van verslaving en/of psychotische problematiek is behandeling in mijn praktijk niet mogelijk. Bij ernstige crisisgevoeligheid is het advies om hulp te zoeken bij een GGZ-instelling, waar er speciale regelingen zijn voor crisis en achterwacht.

De behandeling

De behandelingen vinden doorgaans face-to-face plaats. De mogelijkheid bestaat om zo nodig een online consult af te nemen. Tijdens de behandelingen kunnen E-health modules ter ondersteuning aangeboden worden.